Historie

Ontstaansgeschiedenis van Nieuw- en Sint Joosland

Het gehucht Sint Joosland (Oude Dorp) en het dorp Nieuwland stammen uit de zeventiende eeuw. In
die periode hadden de ambachtsheren van ’s-Heer Arendskerke en de stad Middelburg het gebied
van schorren en slikken in eigendom. Deze eigenaren wilden in het gebied tussen Walcheren en Zuid-Beveland polders aanleggen.

In 1631 werd de Oud Sint Jooslandpolder ingepolderd en werd in de zuidwesthoek de nederzetting Sint Joosland gesticht. In 1644 liet de stad Middelburg de Middelburgsche Polder bedijken en werd het dorp Nieuwland gesticht. In de eeuwen daarna werden twintig kleine en grote polders aangelegd.

In Nieuwland werd in 1650 een kerk gebouwd. De eerste boerderijen en huizen waren in de jaren daarvoor al gebouwd. De  straten werden onder andere Veerstraat, Kerkstraat, Zuidsingel en Noordsingel genoemd. In 1657 werd nog een molen gebouwd.

De voornaamste bron van bestaan was de landbouw. Aanvankelijk werden overzetveren gebruikt om het dorp te kunnen bevoorraden. Pas in 1818 werd Nieuw-en Sint Joosland met Walcheren verbonden door een Veerdam. Vanaf 1816 was Nieuw- en Sint Joosland een gemeente geworden bestaande uit Nieuwland en Oude Dorp. De eerste burgemeester was Jacobus Walraven. Nieuw- en Sint Joosland heeft haar zelfstandigheid behouden tot 1 juli 1966. Het dorp is nu een woonplaats van de gemeente Middelburg.  Momenteel heeft het dorp ongeveer 1300 inwoners.

Nieuwland in de 17e eeuw.
De gemeenteraad van Nieuw- en Sint Joosland in 1889.